Kirje lapselle.

Haluan, että voit hyvin. Olet siinä iässä, kun mielessä kulkee kaikenlaista. Sinulla on joskus vaikeaa, näen sen. Haluan olla sinulle majakka myräkän keskellä. Jos sinulla on hätä, haluan, että tiedät, että voit turvautua minuun. Hyvinä hetkinä minä olen kaikkein iloisin puolestasi ja huonoina myötätuntoisin. Voit aina luottaa minuun, enkä jätä sinua yksin selviytymään.

Haluan, että voit tavoitella asioita elämässä. Ethän luovuta heti, jos tulee vaikeaa. Kaikki harjoittelevat jotakin; niin minäkin, vaikka olen näin vanha jo. Pidä tavoitteet riittävän korkealla, mutta älä odota itseltäsi täydellisyyttä. Et ehkä voi olla universumin paras jossakin. Mutta voit olla jossakin parempi kuin moni muu. Tavoittele realistisia unelmia.

Haluan, että voit aina katsoa itseäsi peiliin. Älä esitä mitään. Älä koe tarvetta keksiä itsellesi aatelisia sukujuuria tai perheellesi suihkukonetta. Älä kuvittele, että sinun pitäisi olla toisenlainen, koska somessa joku on. Olet juuri hyvä noin. Ethän hukkaa voimavarojasi oman itsesi peittelyyn.

Haluan, että sinulla on oma tahto. En toivo, että sinusta tulee lampaan kaltainen. Et saa liikaa seurata muita, koska kukaan muu kuin sinä ei lopulta tiedä, mikä sinulle on hyväksi. Haluan opettaa sinut sanomaan niin painokkaasti “ei”, että se huomioidaan. Sinä et ole kenenkään talutusnuorassa. Et ikätovereiden, et meidän aikuisten. On tärkeää, että opit tuntemaan rajasi. Siksi ei haittaa, jos välillä ilmaiset kiukkuasi tai pettymystäsi avoimesti. Haluan, että arvostat tunteitasi tiedon lähteenä. Minä kestän kyllä tunteesi.

Haluan antaa sinulle rohkeutta olla oma itsesi. Haluan, että saat sanottua mielipiteesi muiden joukossa. Haluaisin, että vaikka se tuntuu joskus vaikealta, tunnet ylpeyttä, kun pidät oman puolesi. Ethän myöskään häpeä itseäsi. Sinussa on niin paljon hyvää ja kaunista. Kun joskus epäonnistut, mikä on väistämätöntä, älä päättele sen perusteella omasta arvostasi mitään. Olet paljon parempi kuin luulet.

Haluaisin, että oppisit tuntemaan itsesi läpikotaisin, vaikka en aina ole varma, tunnenko minä itseni sillä tavalla. Ehkä voit olla siinä minua viisaampi.

Sinun yksilöllinen persoonallisuutesi on nupullaan. Se on kaunis kuin lumme. Se on hauras kuin kirsikankukka. Sitä pitää suojata. Haluan tehdä kaikkeni, että se saa kypsyä riittävästi. Sitten kun on aika, kaikki näkevät sen, minkä minä näen jo nyt: että olet upea, ainutlaatuinen, kaunis ihminen. Kunnes persoonallisuutesi on valmis, aion huolehtia, että kukaan ei pääse sinua satuttamaan.

En ole varma, oletko saanut minulta asioita, joita tarvitset. Ainakin olet saanut asioita, joita osaan sinulle antaa. Aivan niin kuin minulle on annettu asioita, joita vanhempani ovat osanneet minulle antaa. Ja aivan niin kuin sinä tulet antamaan joitakin samoja asioita aikanaan omille lapsillesi. Olen joka tapauksessa tehnyt parhaani. Olen välittänyt. Olen kantanut. Tulen vastedeskin välittämään ja kantamaan. Sellaista on vanhemmuus. Ja sinä olet juuri sen arvoinen.

Published by Riikka Riihonen

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, LT, lasten ja nuorten kogn. psykoterapeutti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: